Jak zorganizować kolację firmową?

Firma to nie tylko oferowane przez nią produkty i usługi. To przede wszystkim ludzie, którzy każdego dnia czuwają nad tym, aby wszystko działało w niej, jak należy. Zgrany zespół jest niezbędnym elementem prowadzącym do osiągania jak najwyższych wyników i zysków.

W miejscu pracy nawiązywanie przyjacielskich relacji bywa trudne, ponieważ każdy pochłonięty jest wykonywaniem swoich obowiązków. Aby zadbać o odpowiednią atmosferę między pracownikami, należy stworzyć sytuację, w której personel będzie miał możliwość lepiej się poznać. Wyjścia integracyjne są najlepszym rozwiązaniem, ponieważ zdecydowanie swobodniej rozmawia się w neutralnym miejscu.

Kolacja firmowa, Wrocław – dlaczego warto?

Pracownicy tworzący zżyty zespół lepiej czują się w swoim towarzystwie. Występuje między nimi jedynie zdrowa rywalizacja oraz nie ma miejsca na konflikty. Komunikacja wewnątrz personelu pozostającego ze sobą w przyjacielskich relacjach opiera się na wzajemnym zaufaniu, więc sprawiedliwy podział obowiązków nie stanowi wyzwania. Co więcej, pracownicy, którzy czują się swobodnie w swoim miejscu pracy, wykazują się większą efektywnością.

Kolacja firmowa, Wrocław – organizacja

Aby większość a może nawet wszyscy pracownicy wykazali chęć uczestnictwa w kolacji firmowej, należy pozwolić im samodzielnie wybrać termin wydarzenia. Narzucona z góry data nie zawsze będzie odpowiednim rozwiązaniem. Stwórz ankietę, w której pracownicy przedstawią swoją dyspozycyjność i wybierz termin najdogodniejszy dla większości.

Aby kolacja firmowa we Wrocławiu była udana, należy wybrać odpowiedni lokal. Zadbaj o wystarczającą przestrzeń, która pozwoli na swobodne spożycie posiłku. Przed dokonaniem rezerwacji warto zorientować się, jak wygląda lokal oraz zapytać o potencjalne miejsce dla określonej liczby pracowników. Wybierając znaną i cenioną przez wielu restaurację, sprawisz, że uczestnicy spotkania poczują prestiż, a także dostrzegą zaangażowanie pracodawcy, które jest niezwykle ważne. Dzięki temu w przyszłości obdarzą go większym zaufaniem.

Firmowa kolacja przyniesie najlepsze efekty, jeśli wprowadzi się na niej luźny nastrój. Umożliwi to swobodną komunikację i wymianę poglądów. Zbyt elegancki charakter wydarzenia może sprawić, że pracownicy w obawie przed wyśmianiem nie będą uczestniczyć w konwersacji.

Ważnym elementem kolacji jest wybór odpowiedniego jedzenia. Należy zorientować się, który z pracowników wymaga specjalnej diety bądź nie spożywa niektórych produktów i zapewnić mu smaczne zamienniki klasycznych dań. Jedzenia powinno być na tyle dużo, aby każdy mógł się najeść. Natomiast, jeżeli zależy Ci na ograniczeniu kosztów związanych z organizacją takiej kolacji, najlepiej zrezygnować z deserów, ale nigdy z dań głównych czy przystawek.

Oczywiste jest, że nie wolno spożywać alkoholu w miejscu pracy. Jednak na kolacji firmowej będzie on świetnym dodatkiem i pozwoli na wzniesienie toastu za kolejne sukcesy osiągane w firmie. Kieliszek szampana czy lampka dobrego wina pozwolą na zmniejszenie dystansu między współpracownikami. Aby kolacja przebiegła w kulturalnej atmosferze, należy pamiętać o odpowiedniej ilości alkoholu – nie może być go za dużo.