Jakie są rodzaje stali nierdzewnej?

Jak wiadomo, stal nierdzewna jest znana przede wszystkim z niezwykłej wytrzymałości, a także ogromnej odporności na różnego rodzaju uszkodzenia mechaniczne, zarysowania czy wgniecenia. Ponadto wykazuje się doskonałym przewodnictwem cieplnym. Nie można zapomnieć, że stal nierdzewna jest stosunkowo łatwa w zachowaniu czystości. W ten prosty sposób będzie gwarantowała higieniczną pracę. Warto wspomnieć, że obecnie znajduje się wśród najczęściej wykorzystywanych materiałów do produkcji zaawansowanych sprzętów czy naczyń kuchennych. Jakie są rodzaje stali nierdzewnej?

Jakie są zalety stali nierdzewnej?

Omawiana stal nierdzewna bardzo często nazywana jest stalą kwasoodporną. W najprostszym możliwym ujęciu nie ulega ona korozji w wyniku oddziaływania np. kwasów organicznych znajdujących się w żywności. Świetnymi przykładami będą kwas mlekowy, octowy czy cytrynowy. Nikogo nie powinien zatem dziwić fakt, że stal nierdzewna jest najbardziej pożądanym materiałem do kontaktu z żywnością. Oczywiście wymagają tego normy HACCP, których celem jest zapewnienie maksymalnego bezpieczeństwa jedzenia. Należy mieć świadomość, że w zależności od rodzaju akcesoriów kuchennych, narzędzi czy naczyń, do produkcji sprzętu gastronomicznego firmy wykorzystują różne odmiany stali nierdzewnej. 

Jakie wyróżniamy rodzaje stali nierdzewnej?

Można wyróżnić następujące rodzaje stali nierdzewnej: 21/0, 18/0, 18/8, 18/10. Wspomniane oznaczenia dotyczą dwóch pierwiastków, czyli chromu i niklu. Jeżeli garnek wykonany ze stali nierdzewnej będzie posiadał oznaczenie 18/0, oznacza to, że materiał, z którego został zrobiony, zawiera 18% chromu oraz 0% niklu. Zdecydowanej większości użytkownikom praktycznie nic nie mówią te proporcje. Można określić, że dany produkt został wykonany ze stali nierdzewnej dopiero wtedy, gdy będzie występował pierwszy pierwiastek 0 chrom (minimum 10,5%). Należy zaznaczyć, że nikiel nie będzie do tego konieczny. Godny uwagi jest fakt, że będzie on decydował o magnetyczności materiału. Stal, która będzie oznaczona symbolem 12/8 lub 18/7 nie będzie posiadała właściwości magnetycznych. Z kolei stal, która nie będzie miała dodatku niklu np. 17/0, jest magnetyczna. 

Warto wiedzieć, że stal nierdzewna z zawartością wspomnianego pierwiastka na poziomie 8-10% będzie wykazywała się zdecydowanie większą wytrzymałością na ewentualną korozję w porównaniu do stali bezniklowej. Użytkownicy, którzy zaopatrzą się w naczynia kuchenne wykonane ze stali 18/8 lub 18/10 mogą mieć pewność, że posłużą im na długo. Należy mieć świadomość, że nikiel nada stali połysku i jaśniejszej barwy. Będzie to oczywiście oddziaływało korzystnie na atrakcyjność wizualną. Koniecznie trzeba zdawać sobie sprawę, że stal chromowo-niklowa, a także chromowa cechują się świetnym przewodnictwem cieplnym. Godny uwagi jest również fakt, że sztućce, garnki czy drobne przybory kuchenne przeważnie wykonywane są ze stali z wymienionymi wcześniej oznaczeniami. 

Klasyfikacja stali nierdzewnej

Warto wiedzieć, że drugim stosowanym oznaczeniem w przypadku stali nierdzewnej jest AISI. Pochodzi on od nazwy Amerykańskiego Instytutu Żelaza i Stali. Należy zaznaczyć, że w profesjonalnej gastronomii przeważnie wykorzystywane są serie 300 oraz 400. Do pierwszej z grup będą zaliczały się stale austenityczne, chromowe z dodatkiem niklu albo z dodatkiem niklu i molibdenu. Ze wspomnianych serii 300 przeważnie stosowane są AISI 304 oraz AISI 316. Mają zbliżony skład chemiczny i właściwości fizyczne. Jedyne różnica polega na tym, że AISI 316 zawiera także molibden. Pierwiastek ten wpłynie na zwiększenie odporności stali nierdzewnej na korozję.

 

Z kolei na serię 400 będą składały się stale martenzytyczne oraz ferrytyczne. Ich cechami charakterystycznymi będą wytrzymałość mechaniczna oraz twardość. Warto podkreślić, że najpopularniejszą odmianą stali z tej grupy jest AISI 430. Jak wiadomo, materiały z serii 300 oraz 400 wykorzystywane są przeważnie w gastronomii do produkcji półek, stołów, blatów kuchennych, szafek czy regałów magazynowych.