Suszone grzyby – do czego je wykorzystać

Zbieranie grzybów jest dla wielu samo w sobie rozrywką, bywa traktowane jako hobby, jako pretekst do spacerów po lesie. Poza tym to rodzaj sportu, wiąże się z rywalizacją, kto więcej i bardziej wartościowych grzybów uzbiera. To wielka satysfakcja, znajdować grzyby, gdyż wcale ich zbieranie nie jest takie proste. Dlatego przysparza wiele radości, gdy uda się znaleźć interesujące okazy. To właśnie jest jeden z powodów, dla którego wiele osób chętnie wybiera tą rozrywkę i nawet, jeśli nie przepada za grzybami, to wybiera się do lasu, by je zbierać, dla radości samego zbierania. Jeśli już jednak uzbieramy grzyby, to oczywiście wypadałoby coś z nimi zrobić. Jedną z metod, jakie mamy do wyboru, jest ich suszenie. Suszone grzyby mogą być rewelacyjnym dodatkiem do różnych potraw,. Można je traktować jako przyprawę. Wiele osób wybiera właśnie taki sposób ich przetwarzania. Po ususzeniu, grzyby są mielone i dodawane jako dodatek do gotowych przypraw mieszanych lub po prostu same w sobie tarkowane jako przyprawa, o niebywałym smaku i aromacie. To jest jedna z metod przetwarzania grzybów. Suszone grzyby można też dodawać do potraw po uprzednim umyciu i namoczeniu, pokrojeniu w drobne fragmenty i ugotowaniu. Trzeba pamiętać o tych wszystkich etapach. Suszone grzyby przed suszeniem nie są myte, przygotowanie grzybów do suszenia polega na tym, że grzyby się oczyszcza z zanieczyszczeń, trawy, piasku, odkrawa się kapelusz. Następnie suszy się je np. na specjalnych suszarkach do owoców i warzyw lub też w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. To najlepsze metody suszenia, dosuszać można ewentualnie na strychu, w pozycji rozwieszonej itd. Suszone grzyby można dość długo przechowywać. Muszą być one jednakże odpowiednio wysuszone, by faktycznie mogły zachować wszystkie wartości. Suszone grzyby to może być więc wspaniały dodatek do dań. W takim wydaniu grzyby są właśnie najlepszą przyprawą. Nie muszą one stanowić podstawy dania, ale dodatek, który nadaje mu charakter, smak, zapach. Dlatego Suszone grzyby to prawdziwy rarytas. Nie każdy jednak potrafi odpowiednio je przygotować. Nie można grzybów przed suszeniem zamoczyć, umyć. Muszą być one jedynie oczyszczone z piasku. Grzyby suszone myje się później, przed dodaniem do potraw, namacza się je, wylewa wodę ,w której się moczyły, następnie się je gotuje, kroi itd. tutaj więc trzeba o tym pamiętać. Grzyby do suszenia nie mogą mieć też śladów zainfekowania przez robaki. Jeśli widzimy nawet drobne oznaki, że grzyb jest robaczywy, nie można go suszyć, gdyż robactwo się rozmnoży i nasze grzyby, nawet te, które nie były robaczywe, zrobaczywieją. Dokładne wysuszone grzyby można przechowywać w szczelnie zamkniętych słoikach, z dodatkiem listka laurowego. Należy je przechowywać w warunkach zacienionych, np. w piwnicy, by nie miały kontaktu z wilgocią oraz ze słońcem. Wtedy zachowają najwięcej walorów odżywczych i zapachowych. Takie grzyby mogą być dość długo przechowane, ale też trzeba co jakiś czas sprawdzać, czy nic się z nimi nie dzieje. Generalnie nie przechowujmy ich dłużej niż rok.