Jak odpowiednio marynować i suszyć grzyby

chanterelle-mushrooms-999347_1280Marynowane grzyby to często przystawka, czy składnik wielu dań. Jest to potrawa tradycyjna dla kuchni polskiej, mająca swoją długą historię.

Zastanawiasz się i szukasz informacji na temat tego, jak odpowiednio przygotować grzyby do marynowania? Na początek świeżo zebrane grzyby starannie czyścimy i przebieramy, dzieląc na mniejsze i większe. Następnie włożone do garnka zalewamy wodą i gotujemy około 20 minut w posolonej wodzie. Jeśli zależy Ci na ich ładnym wyglądzie warto do wody dodać odrobinę kwasku cytrynowego. Wtedy grzyby nie czarnieją, lecz wyglądają zdrowo.

Kolejnym ważnym krokiem jest przygotowanie zalewy. Potrzebne będą: sól, ocet, cukier i przyprawy (ziele angielskie. pieprz). Zalewę również należy zagotować. Jeśli chodzi o konkretne proporcje na 1 kg grzybów: 0,5l wody, 1 łyżka soli, ¼ litra octu 10%, 8 ziaren pieprzu, 8 ziaren ziela angielskiego.
Następnie ostudzone grzybki wkładamy do słoików i zalewamy ciepłą zalewą, następnie mieszając wszystko razem. Zakręcone słoiki należy pasteryzować – gotować przez 20 minut i po wyjęciu postawić do góry nogami do wystygnięcia.

Tak naprawdę marynować można wszystkie grzyby. Można je łączyć wedle upodobań, czy dzielić na poszczególne gatunki. Pokrojone czy w całości – wszystko zależy od Ciebie. Jedną z potraw, gdzie obowiązkowo dodajemy marynowane grzyby jest przecież sos tatarski.

Natomiast jeśli chodzi o suszenie grzybów istnieje kilka ważnych kwestii.
Suszenie grzybów to odpowiednie odparowanie wody, która ma niekorzystny wpływ, ponieważ stanowi przyjazne środowisko dla rozkładania się wszystkich pokarmów – gnicia. Zatem suszenie to obok mrożenia metoda, która pozwala na zabezpieczenie produktów żywnościowych przed zepsuciem.

Niewątpliwie najstarszą metodą suszenia grzybów jest nawlekanie kawałków na druciki i zostawianie przy kaloryferze, czy piecu. W dawnych czasach umieszczano również kawałki grzybów na słońcu i zostawiano do wyschnięcia. Jednak ta metoda obecnie odeszła do lamusa, między innymi ze względu na klimat i brak odpowiedniego dostępu do słońca. Obecnie na rynku istnieje wiele urządzeń – tzw. suszarek do żywności, które umożliwiają wykonanie procesu suszenia grzybów w szybki sposób. Ponadto dając odpowiednie efekty. Nie musisz wtedy martwić się o zabawę z wieszaniem ich na druciku, czy przekładaniem. Często popełnianymi błędami podczas procesu przygotowywania grzybów do suszenia jest ich mycie. Wystarczy jedynie wyczyszczenie ich  bez użycia wody. Grzyby, które chcesz poddać suszeniu powinny być zdrowe i jędrne. Większe grzyby możesz pokroić na kawałki, ponieważ przyspieszy to proces suszenia. Możesz przedzielić je na pół lub po prostu odseparować kapelusz od nóżki. Dobrze wysuszony grzyb powinien łamać się, wydając przy tym odpowiedni charakterystyczny dźwięk.

Ważną kwestią jest również przechowywanie grzybów. Muszą być one szczelnie zamknięte, by nie miały możliwości złapania wilgoci. Jeśli obawiasz się o ewentualne zjedzenie ich przez mole spożywcze, pomoże Ci w tym włóżony do środka liść laurowy.

Add Comment